Eerste concrete vergoedingsafspraken voor FAIR

In 2024 konden twee eerste, concrete incasso-afspraken op juridisch correcte wijze worden vastgelegd en ondertekend. Een mijlpaal voor FAIR. Om welke afspraken gaat het? Waar komen die gelden nu precies vandaan? De middelen komen voort uit de exploitatie van onze programma’s en films, en daarvoor moet er een percentage worden teruggegeven aan de scheppende makers, dus ook aan ons. De afspraken hebben betrekking op:

1. Basic Media Services (BMS+) oftewel de ‘gewone’ lineaire tv-uitzendingen of televisiedistributie via Ziggo, KPN, etc. Deze partijen worden gezamenlijk vertegenwoordigd door Rodap. FAIR heeft een afspraak met Rodap voor BMS+ voor de periode 2021 t/m 2024. In 2024 ontving FAIR de eerste betalingen en kon FAIR belangrijke stappen zetten zoals bijvoorbeeld:

>> een overeenkomst aangaan met Service Bureau Filmrechten (SBF) voor de uitvoering van de verdelingen van de gelden

>> het bureau van FAIR opstarten om samen met SBF een systeem in te richten voor de verdeling

>> de lening die nodig was voor de juridische kosten terugbetalen aan de vakvereniging Netherlands Society of Cinematographers (NSC)

2. Videma verzamelt gegevens en int geld voor lineaire vertoningen in openbare ruimtes, dus bijvoorbeeld een tv in een kantine of café. Hier trekken we gezamenlijk op, namelijk met Vevam (regisseurs), Lira (scenaristen), Norma (acteurs) en Pictoright (stilstaand beeld). FAIR heeft een afspraak voor de periode 2024-2026. In de loop van 2025 zullen de eerste middelen worden overgemaakt.

FAIR bereidt momenteel de eerste repartitieronde voor. Dit gebeurt op basis van door Rechthebbenden geclaimde titels per zogenaamd uitzend- oftewel claimjaar en FAIR’s Repartitieregelement. Te beginnen met een repertoirelijst van te claimen titels voor het jaar 2021.

Ondertussen wordt gewerkt aan afspraken met andere bronnen zoals onder andere:

Video on Demand is een groter wordende speler. Ook hier worden de streamingsdiensten (Netflix, HBO, Disney etc.) vertegenwoordigd door Rodap. De onderhandelingen met de CBO’s aan de ene kant en Rodap aan de andere kant zijn in volle gang en gaan onder andere over de verdeling van de vergoedingsafspraak over de verschillende CBO’s Lira, Vevam en Norma. Ook hier gaat het om afspraken met terugwerkende kracht.

Stichting de Thuiskopie ken je van dat extra bedrag dat je moet betalen als je een geluid- of beelddrager koopt. Dat bedrag compenseert scheppende makers. Hier zijn de onderhandelingen over de hoogte en de verdeling van de vergoedingen helaas nog niet begonnen. FAIR heeft in aanloop naar die onderhandelingen een eerste voorschot gekregen om onkosten te dekken.

Voor een afspraak voor BMS+ met Rodap voor 2025 trekt FAIR gezamenlijk op met de andere CBO’s Lira, Vevam en Norma.